Истинското богохулство: Славой Жижек за Pussy Riot

Членовете на Pussy Riot са обвинени в богохулство и омраза към религия? Отговорът е лесен: истинското богохулство е самото обвинение към тях, формулиращо като престъпление от религиозна омраза нещо, което очевидно беше политически акт на протест срещу управляващата клика. Припомнете си шегата на Брехт от неговата „Просешка опера“: „Какво е ограбването на банка в сравнение с откриването на нова банка?“. През 2008г. Уол Стрийт ни показа новата версия: какво е кражбата на няколко хиляди долара, за която човек отива в затвора, в сравнение с финансови спекулации, които лишават десетки милиони хора от техните домове и спестявания, но които са възнаградени чрез държавна помощ с невиждани размери? Сега имаме още по-нова версия от Русия, от тези на власт: Какво е една оскверняваща провокация в църква от Pussy Riot в сравнение с обвинението срещу тях, тази гигантска скверна провокация на държавния апарат, която се подиграва с всяка представа за прилични ред и законност?

Беше ли циничен актът на Pussy Riot? Има два вида цинизъм: горчивия цинизъм на потиснатите, който сваля маската на лицемерието на тези на власт, и цинизма на самите потисници, които открито погазват своите заявени принципи. Цинизмът на Pussy Riot е от първия вид, докато цинизмът на тези на власт – защо да не наречем авторитарната бруталност Prick Riot1 – е от много по-зловещия втори вид.

През 1905г., Лев Троцки описва царистка Русия като „порочно съчетание от азиатския камшик и европейската фондова борса“. Това описание не важи ли все повече за днешна Русия? Не оповестява ли възхода на новата фаза на капитализма, капитализъм с азиатски ценности (които, разбира се, нямат нищо общо с Азия, но са изцяло свъзани с анти-демократичните тенденции при днешния глобален капитализъм). Ако разбираме цинизма като безскрупулен прагматизъм на власт, който тайно се присмива на собствените си принципи, то Pussy Riot са олицетворението на анти-цинизма. Тяхното послание е: ИДЕИТЕ СА ВАЖНИ. Те са концептуални артисти в най-прекрасния смисъл на тази дума: артисти, които олицетворяват идея. Затова те носят тези маски: маски на деиндивидуализацията, на освобождаващата анонимност. Посланието на техните маски е, че няма значение кой от тях е арестуван – те не са индивиди, те са Идея. И затова те са такава заплаха: лесно е да затвориш индивиди, но пробвайте с една Идея!

Паническият страх на тези на власт – изразен от тяхната абсурдно крайна брутална реакция – е изцяло оправдан. Колкото по-брутално действат, толкова по-важен ще става символът Pussy Riot. Резултатът от техните потиснически мерки е, че Pussy Riot са разпознаваеми навсякъде по света.

Наш свещен дълг е да не позволим индивидите, които съставят Pussy Riot, да платят с плътта си цената на това, че са се превърнали в световен символ.

Славой Жижек

източник: Dangerous Minds 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s