Изборите в Гърция – криза или възможност? Дискусия с Йоргос Мавракис

Гърция – криза или нова възможност: новата лява алтернатива на предстоящите избори в Гърция през погледа на един човек от СИРИЗА. Дискусия с Йоргос Мавракис.

11 юни 2012г. 18.30
в The Fridge & Хаспел, гр. София, бул. Мадрид 8

Мавракис е роден в Гърция, но от много години живее в България. Като младеж е член на КНЕ, младежката организация на ККЕ, но от много години е в Синаспизмос – основен компонент на СИРИЗА. Това е партията, която изненада всички европейци на последните избори и събуди надежда за реален отпор срещу задушаващата власт на истинските причинители на кризата – банки и корпорации. Според собствените му думи, той познава много добре както капитализма в Гърция и у нас, така и помни живота от “реалния социализъм” в България преди 1989 г. Живо се интересува от политика и смята, че е жизнено важно всеки гражданин да има достатъчно висока политическа култура, за да може активно да участва в решенията, касаещи собствения му живот и обществото, в което живее. Мавракис поддържа популярен интернет блог, в който често пише на български за събитията в Гърция като алтернатива на пропагандните и напоследък расистки клишета на корпоративните медии. Освен това, той е сред учредителите на Клуба на етническите общности в Стара Загора, който организира културни събития, целящи да съхранят и развият ценности като етническа сплотеност и противопоставяне на изкуствено стимулираните етнически вражди между народите. Мавракис се занимава също с преводи и музика.

В рамките на това събитие Йоргос Мавракис ще изложи своя поглед за случващото се в Гърция, като се постави акцент на това дали и доколко през последните месеци има реална възможност за поемане на нова посока за цяла Европа. Други ключови моменти, които ще бъдат засегнати са:

Защо партии като БСП и ПАСОК са изчерпани и вече не могат да се наричат леви?
Какви са разликите между левите формации в Гърция?
Какво представлява коалицията СИРИЗА и кой участва в нея?
Какво възнамерява и какво е способна да направи, ако спечели изборите на 17-ти юни?
Какви са настроенията в предизборна Гърция и какво беше посланието от предишните избори от 6-ти май?

Заповядайте!

Йоргос Мавракис говори за Гърция и новите перспективи и предизвикателства пред СИРИЗА

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s