Семинар с Гай Стендинг: Прекариатът: новата опасна класа

18 април 2012г. от 19 часа

Социален център Хаспел, гр. София, бул. Мадрид 8

Гай Стендинг (Университета Бат, Великобритания) е автор на над 25 книги и още множество научни изследвания в областта на трудово-пазарните отношения, социалната сигурност, икономиката на труда, безработицата, трудовата гъвкавост, структурните реформи и социалната политика.

Стендинг е и сред ключовите фигури на световното синдикално движение. От 1999 г. до 2006 г. ръководи отдела по социално икономическа сигурност в Международната организация на труда (МОТ) към ООН. През 1990-те отговаря за страните в преход в същата организация, оглавявайки отдела за политиките в сферата на пазара на труда. Поради това има и задълбочени познания за ситуацията у нас. Стендинг е работил като експерт за много правителства в целия свят, както и за серия международни организации като Програмата на ООН за развитие (ПРООН), офиса на Върховния комисар по човешки права към ООН, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), Световната банка, Азиатската банка за развитие, Европейската комисия, Международната конфедерация на профсъюзите и други.

Гай Стендинг е и сред основателите на неправителствената организация – “Световна мрежа за основен доход“ (Basic Income Earth Network – BIEN), където в момента заема вицепрезидентската позиция. Мрежата цели промотирането на идеята за основен доход и обединява икономисти, философи и други интелектуалци от над 40 страни.

Последната му книга – “Прекариатът: новата опасна класа (The Precariat: The New Dangerous Class)”, е публикувана през 2011 г. Прекариат е игра на думи. Идва от английското precarious (несигурен) и пролетариат, като обозначава съвременната позиция на труда в епохата на глобализацията. Гай Стендинг ще говори именно за темите, включени в новата му книга. Превод на част от нея можете да откриете тук – Прекариатът – социалдемократическото предизвикателство.

Who will be a voice for the emerging precariat?

Advertisements

2 thoughts on “Семинар с Гай Стендинг: Прекариатът: новата опасна класа

  1. Pingback: Гай Стендинг: Прекариатът – социалдемократическото предизвикателство | Нови леви перспективи

  2. Pingback: Прекариатът: новата опасна класа. Семинар с Гай Стендинг. | Социален център "Хаспел"

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s